Bike staze

Želite li se iz grada umjetničkih galerija, šarmantnih crkvica i baroknih palača otisnuti u beskraj neponovljivih vidika Kvarnera oplahujući oči ljekovitim suzama Sv. Lucije - izaberite stazu Bella vista pa krenite cestom iz gornjeg Labina prema Kra
STAZA BELLA VISTA
Kao što samo ime staze govori, nakon što se priključite na bijeli put koji će vas kroz goru Glušići odvesti do Skitače - ovom ćete stazom doseći najviše mjesto Labinštine odakle ćete moći uživati u neponovljivom prizoru Kvarnera, a za bistrog vremena nazirat će se čak i obrisi Venecije. Raspitate li se okolo o samom mjestu, saznat ćete da je tu još uvijek živa predaja po kojoj su hrabri stanovnici Skitače 1661. izvojevali veliku pobjedu nad Turcima presrećući njihovu brodicu kod Crne Punte.

Ovdje nikako ne propustite otkriti i to zašto se slabovidni kreću u ovom pravcu. Tek da vam zagolicamo zantiželju: samo 1km od uređenog Planinarskog doma "Skitače" možete pronaći jednu posebnu stijenu iz koje izvire ljekovita voda tzv. "Suze Sv. Lucije" koja navodno liječi slabovidnost i očne probleme. Savjet: obavezno isprobajte! Vjerovali u Lucine suze ili ne, jedno je sigurno - stojeći na toj stijeni vaše će oči vidjeti sve do Italije! Zateknete li se ovdje preko vikenda - uređeni Planinarski dom "Skitača" otvoren je za sve goste namjernike.

Nakon što ste uživali u neponovljivom prizoru udišući prodorne mirise kadulje iznikle na bjelini gotovo golog kamena, spustite se cestom do Ravni - pravog turističkog mjesta u ljetnim mjesecima na čijim se prekrasnim plažama možete okupati i odmoriti ili jednostavno uživati u vratolomijama surfera koji nerijetko zalaze ovdje. Prolazeći dalje Drenjem preko mjesta Crni, ukrcat ćete se na stazu koja vodi natrag do gornjeg Labina odakle ste i krenuli.

Tehnički opis:

Lokacija:Labin–Skitača–Ravni-Labin
Dužina staze:33 km
Polazna točka:Labin - stari grad, trg
Krajnja točka:Labin - stari grad, trg
Težina staze:srednja
Visinska razlika:670 m
Najviša točka:510 m
Najniža točka:0 m
Tip staze:asfalt i makadam
Vrijeme vožnje:1:45 - 2:00 h
Asfalt:23.7 km 71.82%
Makadam:9.5 km 28.79%
Da li ste čuli za najmlađi grad u Istri i k tomu još rudarski? Ako niste, odaberite Stazu Liburnia i obavezno krenite put Raše. Sigurni smo da takvo što još niste iskusili. Poput kulisa kakve smjerne scenografije, Raša će vas opčiniti svojim prav
STAZA LIBURNIA
Sagrađena 1936. prema projektu arhitekta Pulitzer - Finalija, Raša je bila pravi moderan grad osmišljen upravo za potrebe rudara i njihove obitelji sa svim sadržajima od škole, bolnice, kina i sportske dvorane, sve do crkve posvećene zaštitnici rudara - sv. Barbari. Iako je danas rudarska aktivnost na području Labinštine ugašena, tragove rudarske povijesti naći ćete u crkvi sv. Barbare gdje možete razgledati lijepu rudarsku zbirku.

Nastavite li dalje stazom, stići ćete do Mosta Raša gdje vas čeka Rezervat autohtonih istarskih životinja “Liburnia” koji će vas osim svojim šarmantnim životinjama i druželjubivim magarcima razveseliti i jednom posebno uređenom etno zbirkom starih alata. Proslijedite dalje makadamom uz rijeku Rašu uživajući u ravničarskom krajoliku i čudesnim čamcima razbacanim uokolo i stići ćete do Tupljaka, a od njega vas dalje makadamska cesta vodi do Zankovaca. Cestom zatim krećete u pravcu Kostričana, Zatka i Čepića gdje nikako ne zaboravite posjetiti početak tunela kroz koje je nekadašnje Čepićko jezero isušeno i pretvoreno u poljoprivrednu plodnu zemlju.

Sljedeći punktovi koji vas čekaju na ovoj stazi su Kožljak i Kršan - tipični primjeri utvrđenih naselja (kaštela) iznad Čepičkog polja koje obavezno istražite i prošećite njihovim romantičnim ruinama. Prolazeći kroz Matijašiće, Gorenj Kraj pa Kraj Drage preko Zulijana i Županića do Martinskog stići ćete do Snašića, a zatim ćete prolazeći kroz Barbiće upisati puni krug staze i vatrogasnim se putem vratiti do samog početka - rezervata Liburne.

Tehnički opis:

Lokacija:Raša-Čepić-Kršan-Martinski-Raša
Dužina staze:68.3 km
Polazna točka:Raša
Krajnja točka:Raša
Težina staze:zahtjevna
Visinska razlika:685 m
Najviša točka:327 m
Najniža točka:2 m
Tip staze:asfalt i makadam
Vrijeme vožnje:4:30 - 5:00 h
Asfalt:36 km 52.71%
Makadam:32.3 km 47.29%
Dobro došli na stazu Bistrooke Lucije koja će vas provozati istočnom istarskom obalom, od grada umjetničkih galerija, šarmantnih crkvica i baroknih palača do samozatajnih mjesta gdje izviru čudesne suze svetice i s kojih pucaju neponovljivi vidici
STAZA BISTROOKE LUCIJE
Iako ćete se u njegovom povijesnom centru na vrhu brda moći diviti uglavnom građevinama sačuvanim iz doba vladavine Venecije, kao što su prelijepa gradska vrata San Fior, gradska loža, palače Franković, Manzini, Scampicchio, Negri i Battiala-Lazzarini (Narodni muzej), ili pak arhitekturi s kraja 19. stoljeća, mala napomena: Labin je puno stariji grad nego što se to u prvi mah čini! Izrastao na ilirskoj gradini čiji postanak seže čak 2000 godina prije Krista, Labin - rimska Alvona, nekoć poznat i kao bastion istarskog rudarstva danas je, međutim, grad umjetničkih galerija i atteliera, a njegovi su obližnji rudnici (nekadašnji ugljenokopi) izvan gradskih zidina pretvoreni u podzemni grad umjetnosti, u njima se dešavaju najznačajnije manifestacije suvremene umjetničke scene (Labin Art Republika).

Ne oklijevajte stoga, provozajte se starim gradom i zavirite u galerije, attelliere i razgledajte labinske crkvice kao što su Sv. Stjepan i Sv. Just ili pak uđite u župnu crkvu Blažene Djevice Marije iz 14. st. Pritom možete posjetiti i memorijalnu zbirku Matije Vlačića Ilirika (1520.-1575.), suradnika slavnog Martina Luthera i jednog od najistaknutijih zagovornika protestantske reforme, rođenog upravo ovdje. Slijedite li pak ulicu G. Martinuzzi, stići ćete i do Fortice (vidikovac) odakle se za burnog vremena pruža fantastičan pogled prema moru, s obližnjim Rapcem i otokom Cresom, ali i na najvišu istarsku planinu - Učku.

Ako vam je dosta labinskih senzacija, krenite dalje preko Salakovaca, Viškovića i Brovinja do sela Skitača, izraslog na visoravni istočne obale Istre. Mjesto osebujnog imena vlaškog porijekla, a koji označava ljude koji se sele – skitaju, stasalo je u 15. st. od dijela doseljene karavane Istro - rumunja koji su bježali pred Turcima, a svoj vrhunac doživjelo između dva svjetska rata kada je brojalo čak 350 duša. Danas, međutim, gotovo potpuno prazno sa jedva 4 žitelja, Skitača je tek mjesto izletnika i hodočasnika budući da na obližnjem brdu skriva glasoviti izvor ljekovite vode u stijeni.

Zanima li vas zašto se povorke slabovidnih kreću upravo u ovom pravcu, dođite i provjerite sami! Voda u stijeni koja ne presušuje čak niti za najvećih žega i vrućina, a koju narod od davnina zove suzama sv. Lucije, navodno je ljekoviti izvor vode koji liječi očne bolesti, a slabovidnima vraća vid. Ako ste jedan od onih koji ne vjeruje ovakvim čudima, jedno je ipak sigurno: Skitača je definitivno mjesto odakle će vaše oči progledati posebnim daljinama budući da se sa ovog mjesta prostire jedan od najveličanstvenijih pogleda na Kvarnerski zaljev, a za posebno bistra dana odavde se naziru čak i obrisi Venecije. Inspirirani prizorima koji sežu u beskraj, krenite zatim polako preko Skvaranske, Drenja i Sv. Marine natrag do Labina odakle je vaša avantura putevima Bistrooke Lucije i počela.

Tehnički opis:

Lokacija:Labin
Dužina staze:38.7 km
Polazna točka:Labin - trg staroga grada
Krajnja točka:Labin - trg staroga grada
Težina staze:zahtjevna
Visinska razlika:990 m
Najviša točka:451 m
Najniža točka:2 m
Tip staze:asfalt
Vrijeme vožnje:1:30 - 2:00 h
Asfalt:38.7 km 100%

Sveta Marina
18.8° 29.10.2018 u 19:25
Vjetar: SSW 10.7 m/s
Tlak: hPa
Vlaga: 90 %
Oborine: 10.9 mm
VRH