SV. LOVREČ LABINSKI (Diminići)

Naselje je smješteno iznad Raškog zaljeva, podno prometnice koja povezuje Labin sa Koromačnom. U blizini naselja zabilježeni su brojni arheološki nalazi iz antičkog razdoblja, a u blizini je prolazila rimska cesta koja je povezivala antičku Pulu (Pola) sa Labinom (Alvona).

Naselje svoj procvat doživljava za vrijeme Venecije i Austrije. U mjestu svoj ljetnikovac gradi obitelj Battiala – Lazzarini. U obližnjem Vlakovu 1903. započinje sa radom hrvatska škola. Do sredine 19. st. ratarstvo i stočarstvo glavne su privredne djelatnosti.

Mjesto se počinje intenzivnije razvijati u dr. pol. 19. st. kada se stanovništvo masovnije okreće pomorstvu.

Na ulazu u naselje smještena je crkva Sv. Lovre. Radi se o jednobrodnoj baroknoj građevini iz 17. st., s polukružnim prezbiterijem. Dva natpisa na pročelju iz 1653. datiraju gradnju i obnovu građevine. Glavni oltar, izrađen je u kamenu s inkrustacijama, potječe iz 17. st., a prema lokalnoj tradiciji prenesen je iz Dubašnice na otoku Krku. Od jednog starog drvenog oltara iz 17. st. upotrebljeni su dijelovi i aplicirani na ispovjedaonicu, a dva kipa se još čuvaju iza glavnog oltara.Sveta Marina
18.8° 29.10.2018 u 19:25
Vjetar: SSW 10.7 m/s
Tlak: hPa
Vlaga: 90 %
Oborine: 10.9 mm
VRH