TUNARICA, UBAC

Uvala i malo ribarsko mjesto smješteni u Raškom zaljevu. Stanovništvo se nekada tradicionalno bavilo ribarstvom i pomorstvom, posebno su bili poznati po izlovu tune.

U prapovijesti je to područje bilo intenzivno naseljeno (zabilježen veliki broj gradina i prapovijesnih tumula). U rimsko doba u blizini Tunarice nalazilo se jedno od dva mjesta u Raškome zaljevu gdje se prelazio kanal. U 16. i 17. st. Tunaricu posjeduje obitelj Battiala, oni grade ljetnikovac čiji su ostaci i danas vidljivi u blizini ugostiteljskog objekta. 1972. u Tunarici je otvoren autokamp. Poluotok i istoimeni rt s istočne strane ulaza u Raški zaljev. Rt Ubas ujedno je i najjužnija točka Labinštine. Svjetionik je izgrađen 1887., osiguravao je ulaz i plovidbu u tada vrlo važan Raški zaljev.

Na poluotoku se nalaze dvije prapovijesne gradine i srednjovjekovna crkvica Sv. Nikole. Za vrijeme Venecije poluotok je u posjedu obitelji Battiala. U II. svjetskom ratu na poluotoku se nalazila glavna partizanska bolnica za područje Labinštine. 1944. na poluotok je preseljen glavni operativni štab svih partizanskih jedinica u Istri. U II. svjetskom ratu Nijemci su minirali svjetionik misleći da se u njemu nalazi partizanska bolnica.

Zbog sačuvane mediteranske vegetacije i velikog broja divljih životinja poluotok danas ima status zaštićenog teritorija.Sveta Marina
18.8° 29.10.2018 u 19:25
Vjetar: SSW 10.7 m/s
Tlak: hPa
Vlaga: 90 %
Oborine: 10.9 mm
VRH